top of page

imita natura pentru sanatate

Un sistem digestiv armonios

 

Fiind in instinctul nostru de fermieri, incercam sa asiguram cele mai bune conditii pentru animalele noastre, insa hranirea artificiala poate cauza probleme in cresterea viteilor.

Cea mai mare problema cu care se confrunta viteii este alaptarea prin tetine cu flux rapid (normale) sau direct din galeata. Aceste moduri de hranire supun sistemul digestiv la o presiune foarte mare, lucru care poate produce diaree, cresteri mici in greutate sau suptul incrucisat dupa hranire.

 

Daca studiem modul natural de alaptare (de la vaca la vitel), vom afla de ce tetinele sau galetile cel mai des intalnite in comert functioneaza impotriva sanatatii vitelului si nu pentru imbunatatirea ei.

La vaci procesul de cedare a laptelui are loc cand o stimulare corecta a mamelonului provoaca oxitocina sa intre in fluxul sangvin. Oxitocina cauzeaza contractarea celulelor si cedarea laptelui din alveole in cisterna ugerului.

Oxitocina NU este factorul ce stimuleaza cedarea laptelui. Canalul mamelonului trebuie deschis fizic ca laptele sa fie eliberat.

Cand un vitel suge direct de la vaca, acesta aplica presiune atat pozitiva cat si negativa asupra mamelonului (strangere si sugere).

Strangerea stimuleaza mamelonul vacii, provocand eliberarea oxitocinei.

Suptul determina deschiderea sfincterului mamelonar si permite extragerea laptelui.

Viteii beau incet, avand nevoie de 4 sau 5 minute pentru 1L de lapte si produc multa saliva.

DigestiveHealth.png

Saliva produsa are cateva beneficii cheie pentru vitei:

 

 

  1. Contine proprietati antimicrobiene naturale care formeaza cea mai importanta protectie impotriva infectiilor.

  2. Echilibreaza pH-ul din abomasum pentru coagularea corecta a laptelui.

  3. Contine enzime esentiale, cum ar fi lipaza, pentru digestia grasimilor.

Trecerea lenta a laptelui in abomasum permite inchegarea acestuia si absorbtia lactozei. Laptele inchegat trece apoi in intestine pentru absorbtie.

 

Este esential ca lactoza sa fie digerata mai intai in abomasum si sa nu ajunga direct in intestine. Numarul de E-Coli din intestine creste rapid cand intra in contact cu laptele crud sau cu lactoza. Aceasta e principala cauza a diareei la viteii tineri.

Ritmul lent si controlat de trecere a laptelui stimuleaza functionarea corecta a gutierei esofagiene.
Gutiera esofagiana este tratata superficial de obicei, insa functionarea sa corecta este vitala pentru sanatatea vitelului!

  1. Protejeaza rumenul, dirijand laptele in abomasum.

  2. Protejeaza traheea si plamanii, impiedicand inundarea acestora cu lapte.

 

Gutiera esofagiana este un muschi curbat care se afla in gatul vitelului si are rolul de a dirija tot ce mananca un vitel la locul corespunzator.

 

Cand vitelul isi tine capul in jos pentru a bea apa dintr-o galeata sau pentru a manca ratie starter sau furaj, gutiera esofagiana ramane relaxata si dirijeaza hrana in rumen, spre digestie.

 

Actiunea naturala de sugere prin aplicarea presiunii pozitive si negative determina inchiderea gutierei esofagiene si formarea unui canal ce impiedica intrarea laptelui in rumen, dirijandu-l direct in abomasum. Acest canal este mic, deci este esential ca fluxul laptelui sa fie lent pentru a evita inundarea gutierei, astfel laptele ajungand in rumen sau plamani.

 

Laptele ajuns in rumen poate cauza probleme mari vitelului.

Rumenul are enzime care digera cerealele si furajul. Aceste enzime nu au abilitatea de a digera laptele ce fermenteaza si produce acid lactic. Acidul lactic intra in fluxul sangvin al vitelului si provoaca depresie, anorexie sau chiar moartea.

Este un lucru vital pentru sanatatea vitelului ca tot laptele sa ajunga direct in abomasum. Daca laptele intra in rumen printr-o alaptare rapida, prin alaptarea cu tub sau daca bea dintr-o galeata, poate cauza dureri intestinale, deoarece enzimele din rumen nu pot digera laptele. Laptele ajuns in rumen este una din cauzele principale ale acidozei ruminale si a altor afectiuni.

Sursa - Dr. Jim Quigley

Aici se observa gutiera esofagiana relaxata (deschisa).

 

Cand un vitel bea apa dintr-un jgheab sau consuma cereale si furaje, muschii gutierei sunt relaxati, iar apa sau furajele ajung in rumen pentru digestie.

 

Oesophageal groove closed.jpg

Aici se observa gutiera esofagiana cand vitelul suge la un mamelon.

 

Muschii se contracta pentru a forma un canal ce dirijeaza laptele in abomasum.

Alaptarea rapida poate inunda tubul, iar laptele intra astfel in rumen.

„Digestia laptelui are loc prima data in abomasum (cheag). Diareea este cauzata de obicei datorita unei digestii inadecvate a laptelui in aceasta camera a stomacului si este rezultatul excesului de lactoza din intestine, cauzat de laptele ce iese prea repede din abomasum in intestine si nu poate fi descompus la timp. Diareea progreseaza adesea in afectiuni infectioase. Agentii patogeni folosesc excesul de lactoza ca sursa de nutrienti pentru a creste in numar.” Sursa- Departamentul Victoria al Industriilor Primare. 

Prin alaptarea lenta si productia de saliva, sistemul digestiv este in armonie si vitelul nu sufera de diaree nutritionala sau acidoza ruminala.

Cand am creat tetina Milk Bar, am respectat principiile naturii cat de mult posibil.

bottom of page