top of page

hranirea viteilor

Hranire pentru crestere

 

Exista multe sisteme de crestere care sunt disponibile pe piata, de la cele care ofera un volum mare de lapte la discretie, pana la cele cu un volum mic de lapte dar foarte concentrat.

 

Indiferent de sistemul pe care il alegi, este important sa satisfaca nevoile vitelului, deoarece acesta are nevoie de multa energie pentru a creste, pentru a-si regla temperatura corpului in functie de vreme si pentru a ajunge la rumegare. 

Dezvoltarea sistemului digestiv la vitei se realizeaza in 3 etape.                                                                                                                                    

Etapa de hranire cu lichide: Toti nutrientii sunt extrasi din lapte sau din inlocuitorul de lapte in primele 3 saptamani.

Etapa de tranzitie: Laptele si ratiile starter asigura necesarul de nutrienti. Dupa 3 saptamani, rumenul va fi dezvoltat suficient ca ratia sa asigure energia necesara cresterii, dar nu suficient pentru a digera furaj verde sau fan. Viteii pot fi intarcati cand consuma intre 800 g si 1 kg de ratie starter pe zi. 

Etapa de rumegare: Nutrientii sunt extrasi din furajele solide prin fermentatia microbiana din rumen. Cand vitelul are 12 saptamani, rumenul va fi dezvoltat suficient ca acesta sa consume furaj verde, uscat sau fan.

 

Prin aranjarea acestor etape intr-un plan saptamanal de hranire iti vei usura munca! ​

Saptamana 1-3

Toata energia vitelului este extrasa din colostru sau din lapte.

Este important ca acesta sa fie hranit cu cantitatea corespunzatoare de lapte pentru a-i asigura necesarul de energie, deoarece nu poate digera complet ratia starter in primele saptamani.

In aceasta perioada este important sa incepi sa il hranesti cu cereale, deoarece enzimele vor incepe dezvoltarea rumenului.

Saptamana 4

Rumenul incepe sa se dezvolte. Cantitati mici de energie sunt extrase din cereale, dar majoritatea energiei provine tot din lapte.

Saptamana 6

La sfarsitul saptamanii a sasea (42 zile) rumenul ar trebui sa fie dezvoltat suficient pentru a putea reduce cantitatea de lapte, insa doar daca vitelul consuma 700 g de cereale pe zi. In acest caz, poti reduce volumul la 4 L o data pe zi, in a doua parte a zilei. In caz contrar, vitelul trebuie hranit in continuare cu lapte pana cand consuma cantitatea suficienta de cereale.

Saptamana 10-12

In aceasta perioada rumenul ar trebui sa fie suficient de dezvoltat ca vitelul sa poata creste hranindu-se cu masa verde, fan si cereale.

 

Cu cati litri de lapte trebuie sa hranesti un vitel?!

Analizand unitatile de energie necesare pentru crestere si cele existente in hrana, putem oferi niste informatii utile. Unitatile de energie se numesc MJEM, adica Mega Jouli de Energie Metabolizabila.

 

Un vitel de 40 kg are nevoie de:

 

6.8 MJEM pe zi pentru intretinere in conditii normale.

11.4 MJEM pentru a lua in greutate 1 kg.

De exemplu, ca un vitel de 40 kg sa ia in greutate 0.8 kg pe zi, acesta are nevoie de cel putin 15.9 MJEM (6.8 pentru intretinere plus 80% de 11.4 MJEM pentru a lua in greutate .8 kg). Acest lucru echivaleaza cu 5.3 L lapte integral.

 

MJEM existent (aproximativ) in produse:

 

Lapte integral:        3 MJEM / Litru                                        

Colostru:         3.4 MJEM / Litru

Inlocuitor de lapte:    21.9 MJEM / kg                     

Cereale:    11-13 MJEM / kg DM

 

Toate aceste informatii par putin complicate, asa ca am calculat MJEM necesar pentru greutate si unde ar trebui sa fie in fiecare saptamana pana la intarcare folosind ca exemplu laptele integral si inlocuitorul de lapte.

 

Verifica greutatea vitelului in fiecare saptamana folosind o banda de masurare si ajusteaza volumele de hranire folosind exemplul din tabelul de mai jos. Infasoara banda in jurul vitelului, la nivelul pieptului.

Exemplu lapte integral

table-1.png

IMPORTANT! In conditii de temperaturi scazute, mareste cantitatea de hrana cu 2% pentru fiecare grad sub 5°C.

EXEMPLU: Volum zilnic: 5 L

La 4°C mareste cu 2% = 5.1 L   

La 0°C  mareste cu 10% = 5.5 L   

La -5°C  mareste cu 20% = 6.0 L    

La -10°C mareste cu 30% = 6.5 L

Exemplu inlocuitor de lapte (IL)

table-2.png

Rata de IL este doar pentru exemplu. Uita-te intotdeauna la recomandarea producatorilor si amesteca 150 grame intr-un litru de apa.

 

 

Intarcare

Pentru a preveni pierderea in greutate la intarcare, este important ca viteii sa fi fost furajati cu cereale la discretie incepand cu Saptamana

La 42 de zile viteii ar trebui sa consume 700 g de ratie starter. Dupa ce consuma aceasta cantitate, volumul de lapte poate fi redus si viteii pot fi alaptati o data pe zi. Nu hrani doar o data pe zi viteii care au sub 42 zile.

 

In mod ideal, viteii care sunt alaptati o data pe zi ar trebui alaptati seara. Acestia vor dormi cu stomacul plin si vor fi infometati in timpul zilei. Avand cereale la discretie, vor consuma mai mult pentru a accelera dezvoltarea rumenului. Viteii vor putea fi intarcati in saptamana 8 daca vor consuma cel putin 1 kg de cereale. Este ideal sa fie intarcati cand isi dubleaza greutatea avuta la fatare.

bottom of page