top of page

imita natura pentru sanatate

Sistemele de hranire influenteaza sanatatea vitelului

 

Poate fi dificil sa alegi sistemul potrivit pentru cresterea viteilor tai.

Sistemul ideal trebuie sa sporeasca randamentul vitelului, sa fie usor de folosit, eficient si sa dea un plus de valoare fermei.

La Milk Bar, consideram ca am acoperit toate aceste aspecte, insa cel mai important pentru noi este sanatatea vitelului.

Un sistem digestiv sanatos reduce costurile cauzate de problemele de sanatate precum diareea, suptul incrucisat si acidoza rumenala.

Viteii sanatosi sunt bucuria crescatorilor!

 

Luand in considerare dimensiunea si design-ul hranitoarelor pentru vitei, exista trei sisteme de hranire de baza disponibile:

  • Tetine cu flux rapid (normale).

  • Galeti.

  • Tetine Milk Bar.

Tetine cu flux rapid

 

O tetina cu flux rapid are, de obicei, o anumita supapa in interior. Deoarece cauciucul folosit in fabricarea sa este subtire, exista o supapa in interiorul tetinei care are rolul de a preveni scurgerile.

Acestea, insa, nu sunt benefice pentru sanatatea viteilor. Tetinele schimba modul in care bea vitelul, iar in loc de alaptarea corecta si lenta care este benefica sanatatii lui, laptele ii este pompat in gura, provocandu-l sa inghita prea repede.

El pompeaza tetina cu maxilarul si inghite laptele care tasneste.

Vitelul bea foarte repede, 1 L in mai putin de un minut si produce foarte putina saliva.

Semnele sunt clare daca stii dupa ce sa te uiti:

  1. Vitelul poate fi agitat in timp ce bea, intrerupand constant alaptarea

  2. Acesta se da inapoi si tuseste in timpul hranirii

  3. Dupa hranire este hiperactiv si incearca sa suga orice se afla in preajma lui (suptul incrucisat)

  4. Deoarece nu exista actiunea de sugere, viteii pusi in grupe beau la viteze diferite

  5. Va aparea diareea

 

Aceste manifestari reprezinta opusul nevoilor sistemului digestiv pentru functionarea corecta si rezulta in probleme de sanatate. Afectiunile pot fi gestionate cu ajutorul unei echipe experimentate. O echipa buna poate mentine cresterea viteilor, desi adesea costurile necesare gestionarii nu sunt calculate separat, ci sunt vazute ca fiind o parte normala din aceasta.

Galeata

Hranirea direct din galeata este un sistem interesant, fiind un lucru obisnuit in unele parti ale lumii si neobisnuit in altele! Galetile sunt ieftine, ceea ce le face sa fie o optiune atractiva pentru crescatorii care urmaresc reducerea costurilor.

Nu este o idee buna sa inveti viteii sa bea direct din galeata! Acestia sunt nascuti cu instinctul de a suge, deci initierea lor la acest tip de sistem poate dura mult timp. Exista multe dispozitive, cum ar fi tetinele plutitoare, pentru a usura initierea, dar asta reprezinta doar inceputul adevaratei probleme!

Cand vitelul bea lapte direct dintr-o galeata, gutiera esofagiana ramane deschisa si laptele ajunge atat in rumen cat si in abomasum. Stim ca rumenul nu este construit sa digere laptele, iar acesta fermenteaza producand dureri intestinale si acidoza.

Nu se produce saliva deloc.

Viteii sunt agitati si manifesta suptul incrucisat dupa hranire.

Gestionarea viteilor devine dificila.

Chiar daca hranirea din galeata este ieftina si usoara, acest sistem ar trebui evitat, fiind cel mai nefiresc dintre sistemele de hranire pentru vitei.

Tetina Milk Bar

 

Tetina Milk Bar imbina design-ul modern si practic cu un cauciuc de cea mai inalta calitate, neavand supapa incorporata. Vitelul strange tetina pentru a o deschide si suge pentru a elibera laptele, aplicand atat presiune pozitiva cat si negativa.

Acesta bea incet, avand nevoie de 3 sau 4 minute pentru 1 L si produce multa saliva.

Vitelul este sanatos si sistemul lui digestiv functioneaza armonios.

Unii oameni considera ca atunci cand un vitel bea la o viteza lenta si controlata, cresterea lui este incetinita. Realitatea este ca daca ai vitei sanatosi, timpul general alocat gestionarii acestora este redus semnificativ. Viteii iau mai mult in greutate si pot fi intarcati mai devreme pentru a reduce in continuare costurile.

Protejeaza rumenul vitelului de lapte!

Hranirea viteilor printr-o tetina cu supapa si flux rapid sau dintr-o galeata face ca laptele sa inunde gutiera esofagiana si sa intre in rumen.

 

In mod normal, exista bacterii in rumen in primele zile de viata ale vitelului. Acestea fac laptele sa fermenteze. Laptele care fermenteaza produce acid lactic, iar acest acid intra in fluxul sangvin si cauzeaza depresie, anorexie si in cele din urma moartea unui vitel de altfel sanatos.

Este un lucru vital pentru sanatatea vitelului ca tot laptele sa ajunga direct in abomasum. Daca laptele intra in rumen printr-o alaptare rapida, prin alaptarea cu tub sau daca bea dintr-o galeata, poate cauza dureri intestinale, deoarece enzimele din rumen nu pot digera laptele. Laptele ajuns in rumen este una din cauzele principale ale acidozei ruminale si a altor afectiuni.

Sursa - Dr. Jim Quigley

Rumen.png
bottom of page