top of page

un vitel, o tetina

Sistemul Milk Bar de urmarire a tetinei

 

Stim ca atunci cand viteii beau 1 L in mai putin de 3 minute, sistemul lor digestiv este pus sub presiune si incep sa apara probleme de sanatate. 

De asemenea, stim ca este greu sa tii minte cat de veche este o tetina si ea se va uza, pana cand laptele incepe sa curga prea repede!

Sistemul de urmarire al tetinei Milk Bar a fost conceput pentru a-i ajuta pe crescatorii de vitei sa previna utilizarea tetinelor care sunt uzate.

 

Este o practica obisnuita ca tetina sa fie utilizata cat mai mult posibil pentru a economisi bani. Totusi, aceasta economie este una falsa, deoarece pretul unei tetine noi Milk Bar este semnificativ mai mic decat cel al electrolitilor de care este nevoie pentru a scapa de diareea cauzata de fluxul rapid al laptelui dintr-o tetina uzata!

 

Regula de aur: fiecare vitel are tetina lui

 

Tetinele Milk Bar sunt concepute stiintific pentru a imita debitul lent de lapte si suptul natural.

Viteii sunt alaptati natural si produc multa saliva care intareste sistemul imunitar si imbunatateste digestia.

Daca vei folosi o tetina Milk Bar pentru a hrani mai multi vitei, cauciucul se va uza iar debitul de lapte va creste.

Viteii care beau prea repede dezvolta suptul incrucisat dupa hranire, provocand daune pe termen lung, sufera de diaree si au cresteri mici in greutate.

 

Sistemul este simplu si usor de implementat in orice fel de situatie, fie ca este vorba despre hranirea in mod individual, fie comuna.

Ziua 1 - Ziua 3

Cantareste vitelul pentru a-i asigura cantitatea adecvata de colostru. Vezi hranirea pentru crestere.

 

Foloseste bidonul Milk Bar pentru initiere sau galeata cu tetina pentru colostru Milk Bar de 3 L atunci cand initiezi vitelul la supt.

Picture1.png
Ziua 4

 

In aceasta perioada, vitelul poate incepe sa consume cereale si sa foloseasca o tetina noua Milk Bar.

Cand vitelul bea cu incredere, detaseaza tetina pentru colostru de la galeata Milk Bar de 3 L si inlocuieste-o cu o tetina Milk Bar NOUA.

Daca folosesti un bidon pentru initierea suptului Milk Bar, atunci aloca vitelului o galeata Milk Bar de 3 L sau o galeata Milk Bar de 8 L si pune-i o tetina Milk Bar noua.

Foarte important: hranitoarea va ramane alocata acestui vitel pana la intarcare!

Poti spala tetina pentru colostru pentru urmatorul vitel.

Poti sa folosesti un sistem de numerotare sau sa folosesti Sistemul de gestionare prin culori Vitality pentru a te asigura ca hranitoarea este folosita mereu la cuseta alocata.

Picture2.png
Ziua 14 - 22

In ziua 14, poti sa iti muti viteii in grupe daca doresti.

 

Acest lucru duce la o dezvoltare sociala mai buna a viteilor si reduce munca necesara pentru ingrijire.

 

Ia un grup de vitei nascuti in termen de o saptamana sau 10 zile si foloseste o hranitoare comuna Milk Bar la alegere. Detaseaza tetina fiecarui vitel de la galeata Milk Bar de 3 L si monteaz-o hranitoarei comune Milk Bar.

 

Foloseste dopul Milk Bar daca ai gauri de rezerva pentru tetine.

 

Aceasta hranitoare comuna ramane alocata acestui grup de vitei pana la intarcare.

Daca nu poti sa iti aranjezi viteii in grupe, poti sa ii cresti in mod individual.

Picture3.png
Cateva cuvinte despre hranirea comuna

 

In Noua Zeelanda (tara mama a companiei Milk Bar), toate vacile fata pe o perioada de 3 luni.

Deoarece vacile de lapte din Noua Zeelanda sunt tinute pe pasune, nu este nevoie de multa munca.

Avand personal putin si un numar mare de fatari, fermierii aranjeaza viteii in grupe si ii alapteaza cu o hranitoare comuna inca de la nastere. Viteii sunt fatati de obicei pe camp si petrec 12 ore cu vaca inainte sa fie dusi in adapostul pentru vitei. Asta inseamna ca au fost deja alaptati de cateva ori intr-un mediu natural, deci initierea lor este foarte usoara.

Compania Milk Bar a fost dezvoltata intr-o ferma de vaci de lapte din Noua Zeelanda spre sfarsitul anilor 80 ca sa usureze gestionarea viteilor si inca de atunci lucreaza pentru rezolvarea problemelor care sunt asociate cu cresterea acestora: diareea, suptul incrucisat si gestionarea intensa necesara pentru a mentine viteii sanatosi si in crestere.

In multe zone ale lumii, alaptarea comuna este vazuta drept un factor ce contribuie la aparitia diverselor afectiuni specifice, dar mai ales datorita suptului incrucisat si a daunelor pe care le provoaca ugerului aflat inca in dezvoltare.

Daca folosesti sistemul Milk Bar nu inseamna ca nu vor mai exista boli infectioase, insa acesta le reduce considerabil si opreste, in cea mai mare parte, suptul incrucisat, astfel ca alaptarea comuna sa fie o solutie pentru fermele ce au un spatiu limitat sau care doresc sa-si eficientizeze adapostul pentru vitei.

Exista mai multe studii care sustin cresterea comuna sau punerea viteilor in perechi intr-un „sistem amical”, iar fabricantii de cusete au inceput sa produca cusete in care pot fi pusi mai multi vitei.

Studiile efectuate de Chua et al (2001) arata ca viteii care sunt crescuti in perechi continua sa ia in greutate normal in timpul saptamanii de intarcare, in timp ce viteii crescuti in mod individual experimenteaza „controlul de crestere” ce este observat de obicei in sistemele traditionale de crestere a viteilor. Acest lucru sugereaza ca cresterea la comun precedenta intarcarii promoveaza dezvoltarea abilitatilor sociale si reduce frica de a interactiona cu alti vitei.

 

Dr James, Departmentul Dairy Science Virginia Tech

Pe langa imbunatatirea vietii viteilor, cresterea la comun reduce, fara indoiala, aportul fortei de munca. Acest lucru nu este posibil in multe zone ale lumii, dar este posibil sa alaptezi grupe foarte mari de vitei asa cum demonstreaza aceste doua doamne, alaptand 170 de vitei!

Picture4.png
bottom of page