top of page

initierea viteilor este usoara

Initiere

 

Protocolul de dupa fatare reprezinta o parte importanta din procesul de initiere. In situatia in care nu este posibil sa lasi vitelul sa stea cu vaca o anumita perioada de timp, este importanta copierea procesului natural de alaptare in cel mai exact mod posibil.

Freaca vitelul in mod corespunzator, prin miscari lungi si ferme. Acest lucru nu doar ca usuca vitelul, dar ii si stimuleaza circulatia sangvina si il „trezeste”. Viteii sunt robusti, insa nu fac fata curentului, asa ca ar fi ideal sa le asiguri un spatiu bine ventilat ce nu permite formarea curentului. In timpul iernii, o lampa de incalzire este solutia ideala.

Cand vitelul incearca sa se ridice, inseamna ca poate fi hranit.

Foloseste un bidon pentru initierea suptului Milk Bar sau un bidon Vitality montat cu o tetina pentru colostru cu colostru proaspat (sau cu inlocuitor ce contine IgG).

Dupa ce vitelul s-a ridicat, fa-l sa se retraga intr-un colt si aseaza-te deasupra lui. Acest lucru il face sa se stabilizeze si usureaza initierea.

Pune-ti putin colostru pe degetul aratator si pune-l in gura vitelului. Preseaza-i degetul usor pe cerul gurii pentru a verifica daca dorinta de alaptare este puternica. 

Pune tetina pentru colostru in gura vitelului si foloseste o mana ca sa ii strangi si sa ii eliberezi falca.

Actiunea de strangere va deschide canalul tetinei care va elibera o cantitate mica de colostru in gura vitelului. Dupa ce simte colostrul, acesta ar trebui sa isi rasuceasca limba in jurul tetinei si sa inceapa sa suga.

Unii vitei se obisnuiesc foarte rapid si au nevoie de putin ajutor, in timp ce altii, in special cei care au fost fatati greu, au nevoie de mai mult ajutor.

Odata ce vitelul bea corespunzator, poti folosi o galeata Milk Bar de 3 L. Ataseaza galeata la grilaj, la aproximativ 80 cm de la pamant.

Du vitelul la galeata si aseaza-te deasupra lui din nou. De data aceasta, tine vitelul indreptat inainte, pozitionandu-ti genunchii in spatele coastelor lui. Acest lucru te ajuta sa mentii pozitia vitelului fara probleme.

Corecteaza-i pozitia cu blandete daca se retrage de la tetina pana cand reuseste sa o gaseasca singur. Dupa ce prinde tetina singur, il poti lasa sa bea linistit.

Rolul colostrului

 

Sistemul imunitar al unui vitel nu este complet dezvoltat dupa fatare. Vitelul trebuie alaptat cu colostru la inceput pana cand sistemul lui imunitar este complet dezvoltat la 1 sau 2 luni.

Colostrul contine anticorpii si imunoglobulina (IgG) necesare pentru protectia vitelului impotriva bolilor.

Aceasta imunitate este cunoscuta drept imunitate pasiva.

Dupa fatare, stomacul lui este inca permeabil, deci anticorpii pot trece prin peretele acestuia direct in sange.

Dupa 24 de ore peretii stomacului sunt aproape inchisi, absorbtia imnoglobulinei fiind mult mai redusa.

Studiile arata ca:

  • La 6 ore dupa ce au fost fatati, viteii pot absorbi 66% din imunoglobulina din colostru.

  • La 36 ore dupa ce au fost fatati, viteii pot absorbi doar 7% din imunoglobulina.

 

La fel ca imunitatea, colostrul contine aproximativ 22% solide, comparat cu 12% solide din laptele integral al unei vaci. Mare parte a materialului solid suplimentar din colostru este imunoglobulina, dar colostru reprezinta de asemenea si o sursa importanta de proteine, zahar, grasime si vitaminele A si E.
 

In general, un vitel trebuie sa primeasca 5 sau 6% din greutatea sa sub forma de colostru in primele 6 ore de viata si inca 5 sau 6% din greutatea sa cand are 12 ore.

De exemplu: viteii de 40 kg primesc intre 4 – 4.8 L 

 

Daca folosesti o tetina Milk Bar pentru colostru in aceasta perioada vei avea parte de beneficii duble. Saliva produsa in timpul alaptarii intareste imunitatea vitelului si, fiind o actiune naturala pentru acesta, il face sa fie foarte usor de initiat la supt!

Prima zi

Intre 0 – 6 ore hraneste vitelul cu 2 – 2.4 L

Beneficiu Cheie: Absorbtia de IgG

Intre 6 – 12 ore hraneste vitelul cu 2 – 2.4 L

Beneficiu Cheie: Absorbtia de IgG

 

Intre 12 – 24 ore hraneste vitelul cu 2 2.4 L

Beneficiu Cheie: Absorbtia de IgG

Ziua 2

Intre 24 – 36 ore hraneste vitelul cu 2 – 2.4 L

Beneficiu Cheie: Absorbtia de IgG

 

Intre 36 – 48 ore hraneste vitelul cu 2 – 2.4 L

Beneficiu Cheie: Proteine esentiale si minerale. Continut ridicat de grasimi.

Ziua 3

Hraneste vitelul de 2 sau 3 ori cu 4 – 4.8 L 

Beneficiu Cheie: Proteine esentiale si minerale. Continut ridicat de grasimi.

bottom of page